CHIROPRACTIE

Chiropractie

Chiropractie gaat uit van het principe, dat een goed functionerend zenuwstelsel (hersenen, ruggenmerg en zenuwen) essentieel is voor een goede gezondheid en optimale prestaties. Het zenuwstelsel wordt ter bescherming omsloten door de wervelkolom en de schedel. De wervelkolom bestaat uit wervels, die onderling ten opzichte van elkaar bewegen en wordt omringd door weke delen, zoals spieren, banden, etc. Dit hele systeem vormt een belangrijk deel van de zintuigen die het zenuwstelsel en de hersenen voorzien van informatie. Bewegingsstoornissen binnen dit systeem verstoren de werking van het zenuwstelsel en kunnen klachten geven in het gehele lichaam.

Een chiropractor is gespecialiseerd in het vinden van deze bewegingsstoornissen. Door het opheffen van deze bewegingsstoornissen probeert de chiropractor de werking van het zenuwstelsel te optimaliseren, waardoor organen en weefsels weer goed kunnen functioneren en men zich ook vaak beter gaat voelen.

4

Deze bewegingsstoornissen kunnen worden herstelt door veel verschillende technieken. Dit kan door zeer lokale druktechnieken of handgrepen, waarbij er druk op het lichaam wordt uitgeoefend, speciaal ontwikkelde tafels of andere instrumenten. Hiernaast is een chiropractor ook opgeleid in het geven van mobiliserende en spierversterkende oefeningen, zoals gebruikelijk in de fysiotherapie.

De behandelingen zijn niet gevaarlijk, mits uitgevoerd door een geregistreerd chiropractor.